Apabila berlaku tragedi mesti ada yang cuba bandingkan yang ianya tidaklah seteruk di Palestin.

5 June 2020, 1:10 pm

Apabila berlaku tragedi mesti ada yang cuba bandingkan yang ianya tidaklah seteruk di Palestin.

Mereka ni seolah² memperkecilkan perkara yang berlaku di Minneapolis, dan hanya tragedi yang berlaku di Palestin sahaja yang patut dikesian.

Sifat membeza²kan rasa simpati ni lebih kurang sama saja macam Zionis. Siapa yang tidak menyokong ideologi mereka akan diberi label² buruk, dikecam dan layak untuk diasingkan. Sedangkan apa yang berlaku pada manusia lain, pokoknya, itu manusia, dan anda juga manusia, tak patut dibeza²kan dengan apa kriteria sekalipun – warna kulit, agama, keturunan, kaum, paras pendapatan, paras rupa dll.

Apa yang berlaku pada George Floyd adalah sama teruknya dengan apa yang berlaku di Palestin. Yang bezanya di Palestin, pihak berkuasa dari negara lain datang menyeksa penduduk tempatan, walhal yang berlaku di Minneapolis, pihak polis negara sendiri yang membunuh rakyat sendiri. Mangsanya masih juga manusia.

Di Palestin, beratus ribu rakyat Palestin orang telah terbunuh sejak 1948, termasuk beberapa siri massacre yang berlaku, yang sehingga kini tidak mendapat pembelaan. Namun ini tidak mengecilkan magnitud tragedi yang berlaku di Amerika. Sudah ramai rakyat yang bukan berkulit putih telah mati di tangan kekejaman polis, antaranya seperti Eric Garner (2014), Breonna Taylor & Ahmaud Arbery (2020) ⁽¹⁾.

Di Palestin juga sudah lama berlaku protes membantah tindakan kejam pihak berkuasa negara luar (Israel) tapi mereka (rakyat Palestin) hanya mampu menggunakan batu, kayu dan botol kaca saja. Di Amerika, selain protes jalanan, mereka turut menggunakan kekuatan media masa & media sosial untuk menyaringkan suara protes mereka sehingga seluruh dunia.

Di negara lain seperti di Eropah, ramai yang telah mengalami situasi diskriminasi berdasarkan warna kulit, dan mereka turut serta dalam protes ini, kerana mereka merasa bersangkutpaut (relatable) dengan situasi tersebut. Bagi kes Palestin pula, tidak ramai generasi sekarang merasa hidup dijajah kuasa luar seperti zaman Jepun dan British menjajah negara kita dahulu, jadi ramai yang tak faham (empati).

Black lives matter adalah perjuangan orang Amerika dalam menuntut layanan adil menentang diskriminasi. Jangan pula campur aduk dengan perjuangan Palestin menuntut kemerdekaan, kena cari naratif sendiri.

#politik

⁽¹⁾ edition.cnn.com/2020/06/01/us/george-floyd-three-videos-minneapolis/index.html

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

5 May 2020, 12:10 pm

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

Waktu tu tahun 2003, Amerika masih lagi dalam mood perang menentang keganasan (war on terrorism). Lepas balas dendam kat Osama dan al-Qaeda kat Afghanistan, presiden Amerika waktu tu, George Bush, buat cerita kat Iraq ada senjata pemusnah besar-besaran (weapon of mass destruction).

Kononnya waktu tu nak jadi polis dunia untuk menghukum mana² pihak yang memiliki senjata haram, dan mengembalikan keamanan. Tapi semua tahu, itu semua cerita bohong Amerika nak jajah Iraq untuk dapatkan minyak mentah di sana. Sampai sekarang mana ada senjata pemusnah kat Iraq.

Sekarang ni nak tuduh² China pulak, sebab Donald D̶u̶c̶k̶ Trump tak lama lagi nak menghadap pilihanraya presiden, kena tunjuk hero sikit untuk dapat sokongan rakyat. Dia kena menang perang perdagangan.

Dasar protectionist Trump ni yang mendahulukan rakyat Amerika dan mengecam imigran telah berjaya menarik hati pengundi. Jalan cerita yang sama nak digunakan untuk pilihanraya akan datang, America for American, orang Amerika semua kuat semua hebat, ada #Covid19 pun tak payah nak lockdown, konon mereka nanti yang pertama jumpa vaksin. Sebab tu dia tuduh China macam², supaya rakyat melihat dia sebagai Kim Jong Un versi Amerika.

#politik

Pin It Send

Tuduh-menuduh takkan selesaikan masalah.

9 April 2020, 3:10 pm

Tuduh-menuduh takkan selesaikan masalah.

Ambil contoh kalau korang pergi jalan² bercuti dengan memandu ke satu tempat yang pertama kali korang sampai pastu tersesat. Katakan dalam kereta ada 3 penumpang seorang pemandu, bila dah sesat atau kehabisan minyak, si penumpang salahkan pemandu tak research jalan awal² ataupun tak isi minyak penuh. Pemandu pula salahkan penumpang yg kerjanya hanya duduk, tidur, cakap², makan² tapi tak tolong tengok jalan atau tengok peta.

Ini contoh pada zaman sebelum Waze la 😏.

Adakah tuduh-menuduh atau salah-menyalahkan orang macam ni selesaikan masalah? Ikut common sense, dah pasti tak selesai masalah, tapi ramai yg buat jugak. Masih jugak sesat.

Ambil contoh yg besar pula, macam Donald D̶u̶c̶k̶ Trump, masalah yg dihadapi di Amerika sekarang ialah penularan wabak #Covid19 yang semakin tidak terkawal, semakin ramai yang mati. Dengan menuduh China dan WHO, adakah penularan wabak akan berkurangan? Atau pesakit² akan sembuh?

Selalunya apabila satu masalah datang, ada dua reaksi yg akan diambil – menyelesaikan masalah, ataupun lari dari masalah. Tuduh-menuduh ni adalah salah satu tindakan untuk lari dari masalah. Ia adalah tindakan orang yg memiliki poor thinking. Orang begini dia akan berfikir – “bukan masalah aku, ini si polan tu punya masalah, kenapa aku pulak yg kena?”. Orang macam ni layakkah jadi pemimpin 🦆?

Boleh jadi selepas wabak ini berakhir, kuasa utama dunia akan beralih dari Amerika ke China.

Syukurlah kerajaan yg dilabel pintu belakang kita ni jenis yg sanggup menghadap dan menyelesaikan masalah. Tengok semua usaha² yang diambil oleh Kementerian Kesihatan, Kewangan, polis dan tentera, termasuk banyak NGO, syarikat² perniagaan dan individu sukarela yg sama² membantu dalam bentuk kewangan, tenaga kerja, pengurusan, logistik dll. Isu² #politik, partisan atau tidak suka individu tertentu dalam kerajaan, itu semua simpan belakang dulu. Kita selesaikan masalah wabak ini sama² dulu, bila dah ok, korang nak sambung gaduh, sukati 🤷🏻‍♂️.

#MCO hari ke-23

Pin It Send

Pengumuman insentif kerajaan oleh Majlis Tindakan Ekonomi.

23 March 2020, 1:40 pm

Pengumuman insentif kerajaan oleh Majlis Tindakan Ekonomi.

Pencarum KWSP berumur bawah 55 tahun diberi kebenaran melalui skim i-Lestari untuk membuat pengeluaran akaun 2 sebanyak RM500 sebulan selama 12 bulan, bermula 1 April depan. 🎊

Kementerian Kesihatan diberi RM500 juta peruntukan untuk membeli peralatan perubatan bagi menangani #Covid19 seperti ventilator, peralatan di wad ICU, personal protective equipment (PPE), peralatan makmal dan menambah kakitangan terutamanya jururawat.

Setiap kerajaan negeri diberi RM130 juta bagi membantu rakyat negeri masing² terutamanya peniaga kecil, penjaja, pesakit & ahli keluarga mereka dan petugas kerajaan negeri yg terlibat dalam membendung Covid-19. #politik

Peminjam PTPTN diberi tambahan masa penangguhan pembayaran balik dari 3 ke 6 bulan.

Pengumuman pakej ransangan dan bantuan rakyat secara komprehensif dijadualkan akan diumumkan pada 30/3 nanti.

Ingat, duduk rumah, jangan ngelayo! #MCO #TSMY

Pin It Send

“Kerajaan PN adalah kerajaan untuk semua

11 March 2020, 12:40 pm

“Kerajaan PN adalah kerajaan untuk semua, bukan seperti dakwaan yg mengatakan kita hanya memihak kpd ‘kompelan-kompelan’ tertentu.” #politik #TSMY

Pin It Send