Lagu tema hari ini, wake me up when September ends.

30 September 2020, 1:00 pm

Lagu tema hari ini, wake me up when September ends.

#spotify: open.spotify.com/track/3479kk78dx3GFt048Udq54

Lagu akustik rock ini merupakan single ke-4 dan trek ke-11 dalam album ke-7 Green Day bertajuk American Idiot yang diterbitkan pada tahun 2004. #muzik

Lagu yang ditulis oleh Billie Joe berkenaan ayahnya yang meninggal pada 1 September 1982, semasa Billie berumur 10 tahun. Sewaktu pengebumian ayahnya, Billie Joe lari balik ke rumah dan mengunci dirinya di dalam bilik. Apabila ibunya tiba di rumah dan mengetuk pintu bilik, Billie hanya menjawab, ‘wake me up, when September ends’, yang menjadi inspirasi kepada tajuk lagu ini.

Dalam lirik lagu, ayat ‘seven years has gone so fast’ merujuk kepada 7 tahun selepas ayahnya meninggal, Billie Joe dan Mike Dirnt menubuhkan kumpulan Sweet Children, yang seterusnya dinamakan Green Day seperti yang kita kenal hari ini.

Ayat ’20 years has gone so fast’ pula merujuk kepada tahun Billie Joe menulis lagu ini, 20 tahun selepas kematian ayahnya. Lagu ini telah dirancang untuk dimasukkan ke dalam album Shenanigans, tahun 2002. Tapi Billie Joe belum bersedia secara emosi waktu itu, oleh itu ditunda dan disertakan dalam album American Idiot.

Dalam tempoh pandemik sekarang, tajuk American Idiot ini menjadi sangat tepat. Berapa ramai rakyat Amerika yang terpesong akibat terlalu percaya pada retorik Donald Trump & terlalu taksub kepada ‘American liberty’, hinggakan memakai pelitup muka dikatakan pengaruh komunis China yang menggugat kebebasan rakyat Amerika 🤦🏻‍♂️. #politik

Rujukan:
en.wikipedia.org/wiki/Wake_Me_Up_When_September_Ends
www.songfacts.com/facts/green-day/wake-me-up-when-september-ends

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Menang sorak, kampung tergadai?

27 September 2020, 10:50 am

Menang sorak, kampung tergadai?

Dalam #pilihanraya negeri Sabah semalam, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memenangi majoriti mudah untuk membentuk kerajaan.

Majoriti mudah diperoleh daripada 38 kerusi yang dimenangi oleh parti² komponen iaitu Perikatan Nasional (PN) – 17 kerusi, Barisan Nasional (BN) – 14 kerusi dan Parti Bersatu Sabah (PBS) – 7 kerusi.

Warisan Plus pula hanya memenangi 32 kerusi, lima kerusi lagi baru dapat majoriti, daripada parti² komponen iaitu Parti Warisan Sabah (Warisan) – 29 kerusi, United Progressive Kinabalu Organisation (UPKO) – 1 kerusi dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) – 2 kerusi.

Selebihnya dimenangi 3 calon bebas ⁽¹⁾. #politik

Dalam kehangatan pilihan raya, isu utama yang dikhuatiri ialah kes #Covid19 yang tinggi di Sabah. Terdapat beberapa kes positif di Malaya yang dikesan daripada individu yang baru tiba dari Sabah ⁽²⁾. Sarawak juga dalam keadaan berjaga² kerana ramai akan balik dari Sabah, terutamanya anggota polis yang bertugas di zon merah di sana ⁽³⁾.

Oleh itu, semua yang baru pulang dari Sabah dikehendaki menjalani kuarantin, walaupun tak ada simptom demam², selsema dan batuk². Duduk rumah 14 hari.

⁽¹⁾ www.facebook.com/bernamaofficial/photos/pcb.10158954405615555/10158954405280555
⁽²⁾ www.facebook.com/publichealthmalaysia/posts/2752054195084435
⁽³⁾ www.theborneopost.com/2020/09/25/sarawak-enters-state-of-red-alert-as-it-expects-more-to-return-from-sabah-after-polling-day

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan.

26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan #politik ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu #DSAI mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah #Covid19 & kegawatan #ekonomi, ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Kalau dibandingkan dengan situasi politik kat Sarawak, kiranya lebih stabil. Tak ada peristiwa tukar² parti memerintah. Walau bagaimanapun, tetap juga lambat nak tengok projek² infrastruktur siap.

Contohnya projek naiktaraf #jalan Matang ke Taman Malihah kepada 2 lorong. Dengar² dijanjikan sejak Taib masih lagi CM, sampai sekarang belum nampak jalan baru dibuat. Semak tepi jalan yang ditebas dah tumbuh pokok balik. Jambatan hanya baru siap piling, tiang belum ada. Dijadualkan siap dalam 2 tahun, kiranya tahun depanlah, tapi nampaknya nak kena tunggu sampai 3-4 tahun kalau macam ni. Terfikir jugak kenapa tak dibuat saja jalan dulu? Tiang² & paip utiliti dialihkan dulu, sementara menunggu jambatan siap 🤔.

Satu lagi, sepanjang Lebuhraya Kuching – Samarahan ni, kat setiap bulatan katanya nak dipasang lampu isyarat, dah diluluskan dekat 2 tahun dulu ⁽³⁾, tapi belum nampak apa² pun. Tiba² pulak ada kerja isi tanah kat pembahagi jalan sampai menyesakkan jalan time orang balik kerja. Dalam musim hujan sekarang, jalan jadi bertanah, habis kotor #kereta & buat jalan jadi licin. Kalau nak dipasang lampu trafik, takkanlah nak ambil sampai 2-3 tahun, tempat lain ada yang hanya 2-3 bulan dah beroperasi lampu trafik baru 🚦.

Kalau isunya duit, dah dapat duit cukai #Petronas berbiliun tu, tak patut alasan takda #duit lagi, Abg Jo 🤷🏻‍♂️.

Antara contoh lain infrastruktur yang tak siap², Hospital Petra Jaya ⁽⁴⁾ & Hospital Sri Aman ⁽⁵⁾. Ada ura² mengatakan kedua²nya setakat ini wujud di alam bunian 👻.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.71 (+0.04)

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/102313/BERITA/Politik/Anwar-tidak-prihatin-kesusahan-rakyat-kata-Wan-Saiful
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-politik/anwar-buka-mulut-saja-pasaran-saham-jatuh-merudum-ahmad-amzad-260590
⁽³⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/06/19/atasi-kesesakan-lampu-isyarat-akan-dipasang-di-kota-samarahan
⁽⁴⁾ www.theborneopost.com/2020/08/24/petra-jaya-hospital-project-currently-in-tender-evaluation-stage-deputy-health-minister
⁽⁵⁾ www.nst.com.my/news/nation/2020/01/556690/sri-aman-hospital-be-fully-operational-june

Pin It Send

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? DSAI vs TSMY.

24 September 2020, 2:00 pm

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? #DSAI vs #TSMY.

DSAI – Pada sidang media tergempar, Anwar Ibrahim mengumumkan telah mendapat sokongan majoriti menghampiri 2 per 3 untuk membentuk kerajaan persekutuan ⁽¹⁾, tapi belum lagi menghadap YDP Agong sebab baginda sedang gering. Kita akan dapat PM baru, atau sekadar sandiwara saja? 🤔

TSMY – Mengumumkan KITA PRIHATIN (Pakej Kerangka Inisiatif Tambahan Prihatin) dengan peruntukan RM10 bilion ⁽²⁾. Yang mendapat perhatian ramai ialah Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0:

B40
• Keluarga – RM1000
• Bujang – RM500

M40
• Keluarga – RM600
• Bujang – RM300

Bayaran akan dibuat pada hujung Oktober 2020 dan Januari 2021.

⁽¹⁾ www.thestar.com.my/news/nation/2020/09/24/anwar-claims-strong-majority
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/kita-prihatin-kerajaan-umum-bpn-20-dengan-peruntukan-rm7-bil-260608
#politik #ekonomi #duit

Pin It Send

Belum daftar pengundi? Ini cara untuk daftar SPR secara online.

10 September 2020, 11:40 am

Belum daftar pengundi? Ini cara untuk daftar SPR secara online.

Seramai 4.2 juta orang rakyat Malaysia masih belum berdaftar sebagai pengundi ⁽¹⁾. Dah ramai yang menyeru untuk pergi daftar, tak kurang juga yang menuding jari di atas statistik yang membimbangkan ini. Saya di sini cuma nak tolong tunjuk cara bagaimana nak kurangkan bilangan yang belum berdaftar ini, iaitu dengan mendaftar secara online.

Bagi yang belum tahu, sekarang dah boleh mendaftar sebagai pengundi secara online, di mysprdaftar.spr.gov.my/daftar. Mula² daftar akaun dengan MySPR. Isikan saja butiran diri dalam borang tersebut, dan pastikan maklumat sama seperti di dalam kad pengenalan, terutamanya setiap baris alamat rumah.

Pastikan nombor telefon yang anda isi adalah betul dan aktif, kalau tak ada nombor telefon, pastikan alamat e-mel adalah betul dan dapat anda akses, sebab nanti nombor TAC akan di-SMS ke nombor telefon, atau dihantar ke inbox e-mel.

Kemudian, anda perlu mengambil gambar kad pengenalan, dan juga gambar swafoto anda sambil menunjukkan kad pengenalan anda. Pastikan kedua² gambar adalah jelas, tulisan kat IC nampak, boleh dibaca, dan wajah anda terang, sebaiknya menghadap ke arah tingkap atau pintu supaya wajah diterangi cahaya luar.

Selepas mendaftar akaun dengan MySPR, dan mendapat TAC, log masuk ke portal MySPR tersebut, dan isikan borang A. Dalam borang A, isi butiran diri lebih kurang macam borang daftar MySPR, dan anda perlu mendapatkan seorang saksi. Saksi ini kena mengisi maklumat diri termasuk alamat rumah sama seperti dalam kad pengenalannya. Lepas semua butiran dah lengkap, boleh hantar borang dengan mengklik butang ‘Hantar’.

Selepas borang A dihantar, nama anda akan diproses mengikut Peraturan² Pilihan Raya Pendaftaran Pemilih 2002. Pemerakuan nama tertakluk kepada tempoh pewartaan yang mengambil masa 3-5 bulan. Nama anda akan dipamerkan di Rang Daftar Pemilih Tambahan selama 14 hari pada bulan yang telah ditetapkan, berdasarkan suku tahun bila anda mendaftar. Sekiranya tiada bantahan, nama anda akan diperakukan sebagai pemilih yang sah pada bulan berikutnya. Rujuk jadual di bawah:

Suku 1 (1 Januari – 31 Mac)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = April
• Pemerakuan = Mei

Suku 2 (1 April – 30 Jun)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Julai
• Pemerakuan = Ogos

Suku 3 (1 Julai – 30 September)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Oktober
• Pemerakuan = November

Suku 4 (1 Oktober – 31 Disember)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Januari
• Pemerakuan = Februari

🎶 Marilah mari, pergi mengundi. Tunaikan kewajipan, tolak rasuah.

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/100343/BERITA/Nasional/42-juta-rakyat-Malaysia-belum-daftar-sebagai-pengundi

#politik #undi #pilihanraya

Pin It Send

10 hari lagi mungkin muncul satu kluster Covid19 baru.

29 July 2020, 12:10 pm

10 hari lagi mungkin muncul satu kluster #Covid19 baru.

Di Sarawak saja dah ada 10 kluster jangkitan: kluster Sentosa, kluster Tapak Pembinaan, kluster Syarikat Kejuruteraan, kluster Mambong, kluster Pusat Perubatan, kluster Jupiter, kluster Pasar Stutong, kluster Jeti Kuching, kluster PUI Australia & kluster Pasar Satok.

Tak lama lagi wujudlah satu kluster baru kat Malaya, dipanggil kluster bosskur.

Semalam Jibby disabitkan hukuman penjara berjumlah 72 tahun dan denda RM210 juta atas kesalahan pecah amanah, penggubahan wang haram & salah guna kuasa (www.theborneopost.com/2020/07/28/court-sentences-najib-to-total-of-72-years-in-jail-fines-him-rm210-mln). #politik

Pin It Send

Apabila berlaku tragedi mesti ada yang cuba bandingkan yang ianya tidaklah seteruk di Palestin.

5 June 2020, 1:10 pm

Apabila berlaku tragedi mesti ada yang cuba bandingkan yang ianya tidaklah seteruk di Palestin.

Mereka ni seolah² memperkecilkan perkara yang berlaku di Minneapolis, dan hanya tragedi yang berlaku di Palestin sahaja yang patut dikesian.

Sifat membeza²kan rasa simpati ni lebih kurang sama saja macam Zionis. Siapa yang tidak menyokong ideologi mereka akan diberi label² buruk, dikecam dan layak untuk diasingkan. Sedangkan apa yang berlaku pada manusia lain, pokoknya, itu manusia, dan anda juga manusia, tak patut dibeza²kan dengan apa kriteria sekalipun – warna kulit, agama, keturunan, kaum, paras pendapatan, paras rupa dll.

Apa yang berlaku pada George Floyd adalah sama teruknya dengan apa yang berlaku di Palestin. Yang bezanya di Palestin, pihak berkuasa dari negara lain datang menyeksa penduduk tempatan, walhal yang berlaku di Minneapolis, pihak polis negara sendiri yang membunuh rakyat sendiri. Mangsanya masih juga manusia.

Di Palestin, beratus ribu rakyat Palestin orang telah terbunuh sejak 1948, termasuk beberapa siri massacre yang berlaku, yang sehingga kini tidak mendapat pembelaan. Namun ini tidak mengecilkan magnitud tragedi yang berlaku di Amerika. Sudah ramai rakyat yang bukan berkulit putih telah mati di tangan kekejaman polis, antaranya seperti Eric Garner (2014), Breonna Taylor & Ahmaud Arbery (2020) ⁽¹⁾.

Di Palestin juga sudah lama berlaku protes membantah tindakan kejam pihak berkuasa negara luar (Israel) tapi mereka (rakyat Palestin) hanya mampu menggunakan batu, kayu dan botol kaca saja. Di Amerika, selain protes jalanan, mereka turut menggunakan kekuatan media masa & media sosial untuk menyaringkan suara protes mereka sehingga seluruh dunia.

Di negara lain seperti di Eropah, ramai yang telah mengalami situasi diskriminasi berdasarkan warna kulit, dan mereka turut serta dalam protes ini, kerana mereka merasa bersangkutpaut (relatable) dengan situasi tersebut. Bagi kes Palestin pula, tidak ramai generasi sekarang merasa hidup dijajah kuasa luar seperti zaman Jepun dan British menjajah negara kita dahulu, jadi ramai yang tak faham (empati).

Black lives matter adalah perjuangan orang Amerika dalam menuntut layanan adil menentang diskriminasi. Jangan pula campur aduk dengan perjuangan Palestin menuntut kemerdekaan, kena cari naratif sendiri.

#politik

⁽¹⁾ edition.cnn.com/2020/06/01/us/george-floyd-three-videos-minneapolis/index.html

Pin It Send

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

5 May 2020, 12:10 pm

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

Waktu tu tahun 2003, Amerika masih lagi dalam mood perang menentang keganasan (war on terrorism). Lepas balas dendam kat Osama dan al-Qaeda kat Afghanistan, presiden Amerika waktu tu, George Bush, buat cerita kat Iraq ada senjata pemusnah besar-besaran (weapon of mass destruction).

Kononnya waktu tu nak jadi polis dunia untuk menghukum mana² pihak yang memiliki senjata haram, dan mengembalikan keamanan. Tapi semua tahu, itu semua cerita bohong Amerika nak jajah Iraq untuk dapatkan minyak mentah di sana. Sampai sekarang mana ada senjata pemusnah kat Iraq.

Sekarang ni nak tuduh² China pulak, sebab Donald D̶u̶c̶k̶ Trump tak lama lagi nak menghadap pilihanraya presiden, kena tunjuk hero sikit untuk dapat sokongan rakyat. Dia kena menang perang perdagangan.

Dasar protectionist Trump ni yang mendahulukan rakyat Amerika dan mengecam imigran telah berjaya menarik hati pengundi. Jalan cerita yang sama nak digunakan untuk pilihanraya akan datang, America for American, orang Amerika semua kuat semua hebat, ada #Covid19 pun tak payah nak lockdown, konon mereka nanti yang pertama jumpa vaksin. Sebab tu dia tuduh China macam², supaya rakyat melihat dia sebagai Kim Jong Un versi Amerika.

#politik

Pin It Send

Tuduh-menuduh takkan selesaikan masalah.

9 April 2020, 3:10 pm

Tuduh-menuduh takkan selesaikan masalah.

Ambil contoh kalau korang pergi jalan² bercuti dengan memandu ke satu tempat yang pertama kali korang sampai pastu tersesat. Katakan dalam kereta ada 3 penumpang seorang pemandu, bila dah sesat atau kehabisan minyak, si penumpang salahkan pemandu tak research jalan awal² ataupun tak isi minyak penuh. Pemandu pula salahkan penumpang yg kerjanya hanya duduk, tidur, cakap², makan² tapi tak tolong tengok jalan atau tengok peta.

Ini contoh pada zaman sebelum Waze la 😏.

Adakah tuduh-menuduh atau salah-menyalahkan orang macam ni selesaikan masalah? Ikut common sense, dah pasti tak selesai masalah, tapi ramai yg buat jugak. Masih jugak sesat.

Ambil contoh yg besar pula, macam Donald D̶u̶c̶k̶ Trump, masalah yg dihadapi di Amerika sekarang ialah penularan wabak #Covid19 yang semakin tidak terkawal, semakin ramai yang mati. Dengan menuduh China dan WHO, adakah penularan wabak akan berkurangan? Atau pesakit² akan sembuh?

Selalunya apabila satu masalah datang, ada dua reaksi yg akan diambil – menyelesaikan masalah, ataupun lari dari masalah. Tuduh-menuduh ni adalah salah satu tindakan untuk lari dari masalah. Ia adalah tindakan orang yg memiliki poor thinking. Orang begini dia akan berfikir – “bukan masalah aku, ini si polan tu punya masalah, kenapa aku pulak yg kena?”. Orang macam ni layakkah jadi pemimpin 🦆?

Boleh jadi selepas wabak ini berakhir, kuasa utama dunia akan beralih dari Amerika ke China.

Syukurlah kerajaan yg dilabel pintu belakang kita ni jenis yg sanggup menghadap dan menyelesaikan masalah. Tengok semua usaha² yang diambil oleh Kementerian Kesihatan, Kewangan, polis dan tentera, termasuk banyak NGO, syarikat² perniagaan dan individu sukarela yg sama² membantu dalam bentuk kewangan, tenaga kerja, pengurusan, logistik dll. Isu² #politik, partisan atau tidak suka individu tertentu dalam kerajaan, itu semua simpan belakang dulu. Kita selesaikan masalah wabak ini sama² dulu, bila dah ok, korang nak sambung gaduh, sukati 🤷🏻‍♂️.

#MCO hari ke-23

Pin It Send

Pengumuman insentif kerajaan oleh Majlis Tindakan Ekonomi.

23 March 2020, 1:40 pm

Pengumuman insentif kerajaan oleh Majlis Tindakan Ekonomi.

Pencarum KWSP berumur bawah 55 tahun diberi kebenaran melalui skim i-Lestari untuk membuat pengeluaran akaun 2 sebanyak RM500 sebulan selama 12 bulan, bermula 1 April depan. 🎊

Kementerian Kesihatan diberi RM500 juta peruntukan untuk membeli peralatan perubatan bagi menangani #Covid19 seperti ventilator, peralatan di wad ICU, personal protective equipment (PPE), peralatan makmal dan menambah kakitangan terutamanya jururawat.

Setiap kerajaan negeri diberi RM130 juta bagi membantu rakyat negeri masing² terutamanya peniaga kecil, penjaja, pesakit & ahli keluarga mereka dan petugas kerajaan negeri yg terlibat dalam membendung Covid-19. #politik

Peminjam PTPTN diberi tambahan masa penangguhan pembayaran balik dari 3 ke 6 bulan.

Pengumuman pakej ransangan dan bantuan rakyat secara komprehensif dijadualkan akan diumumkan pada 30/3 nanti.

Ingat, duduk rumah, jangan ngelayo! #MCO #TSMY

Pin It Send