Statistik Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

24 October 2020, 10:15 am

Statistik #Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

10/10 – 374 kes baru, 3 kematian, 73 sembuh
11/10 – 561 kes baru, 2 kematian, 133 sembuh
12/10 – 563 kes baru, 2 kematian, 109 sembuh
13/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 350 sembuh
14/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 223 sembuh
15/10 – 589 kes baru, 3 kematian, 409 sembuh
16/10 – 629 kes baru, 6 kematian, 245 sembuh
17/10 – 869 kes baru, 4 kematian, 302 sembuh
18/10 – 871 kes baru ‼️, 7 kematian, 701 sembuh
19/10 – 865 kes baru, 3 kematian, 455 sembuh
20/10 – 862 kes baru, 3 kematian, 634 sembuh
21/10 – 732 kes baru, 6 kematian, 580 sembuh
22/10 – 847 kes baru, 5 kematian, 486 sembuh
23/10 – 710 kes baru, 10 kematian, 467 sembuh

Angka jangkitan baru tak nampak penurunan, malah semakin naik. Kalau pattern yang sama seperti gelombang pertama bulan Mac dulu, kali ni mungkin bulan Januari tahun depan baru bilangan kes akan menurun.

Orang Sarawak jangan terlalu selesa, kekalkan amalan normal baru. Nanti tiba² ada kes baru mereka jugak yang paling panik takut #MCO datang balik, takut tak dapat keluar pergi cari makan.

🟡 RON 95 – 1.64 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.94 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.74 (0.00)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Harga petrol minggu ke-3 Oktober 2020.

17 October 2020, 10:50 am

Harga petrol minggu ke-3 Oktober 2020.

Ingatkan #hargapetrol naik mendadak, rupanya satu sen saja. Jadi tak banyak sangatlah perbezaan dari minggu lalu.

Ini stesen #Petronas di #Lundu. Jalan #PanBorneo dari Moyan Square hingga Lundu masih dalam pembinaan, banyak jalan lencongan yang hanya ditabur batu saja. Jadi waktu kering, banyak debu, kalau hujan, kereta hitam jadi putih, pastu banyak lopak² air.

Memang kurang selesa dalam perjalanan, tapi bila dah sampai Lundu, banyak pantai² dan resort jadi tempat berehat. Jom melancong dalam negeri, sambil menyokong ekonomi tempatan 👍🏻.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.01)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.01)
⚫️ Diesel – 1.74 (+0.05)

Pin It Send

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

10 October 2020, 9:31 am

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

① – Menurut berita bulan lalu ⁽¹⁾, projek waterfront #Serian ini masih dalam cadangan & akan dibentangkan kepada CM Sarawak. Projek akan dilaksanakan berdekatan Kampung Hulu, dan mengikut lakaran projek, mungkin akan dibina di tepi Masjid Daerah Serian, tepi #jalan #PanBorneo.

② – Tapi diikutkan gambar yang bapa saya ambil dua minggu lalu, kerja² pembinaan dah bermula di sekitar masjid. Projek dah start, atau masjid kena roboh? 🤔

Update: betul lah tu masjid ni kena roboh, saya sendiri tengok dari tepi jalan. Mungkin akan dibina baru sekali dengan projek waterfront ni? 🤔

P.s: Taman Danu Serian pulak ada tak rancangan nak diperbaiki? Dulu² 90-an orang ramai sampai boleh main jet ski kat tasik. Stadium Serian yang berdekatan pula pernah menjadi venue untuk Sukma. Tapi sekarang, kapal Jack Sparrow yang terapung lama tu pun dah reput, nak karam tak lama lagi 😫.

🟡 RON 95 – 1.67 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.97 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.69 (-0.01)

#hargapetrol dah turun, lombak ke Serian juh!

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/09/05/new-riverfront-project-planned-for-serian

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-1 Oktober 2020 + kawalan rentas daerah di Sabah.

3 October 2020, 10:30 am

Harga petrol minggu ke-1 Oktober 2020 + kawalan rentas daerah di Sabah.

Dua hari lalu, jumlah kes baru #Covid19 adalah 260 orang, semalam 287 orang, kes tertinggi dalam satu hari sejak bermulanya pandemik. Dah macam mula² #MCO dulu, dengan majoriti kes adalah di Sabah dan Kedah.

Oleh itu kawalan rentas daerah dikuatkuasakan di seluruh Sabah sehingga 16 Oktober. PKPDB di 4 daerah iaitu Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna kekal seperti yang telah dikuatkuasa.

🟡 RON 95 – 1.71 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.01 (+0.03)
⚫️ Diesel – 1.70 (-0.01)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-4 September 2020 + Petronas bayar cukai SST.

19 September 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu ke-4 September 2020 + Petronas bayar cukai SST.

Dua hari lalu akhirnya kerajaan Sarawak menerima bayaran cukai jualan ke atas produk petroleum untuk tahun 2019 daripada #Petronas yang berjumlah RM2.95 billion ⁽¹⁾.

Untuk perbandingan, dengan duit sebanyak tu, kerajaan Sarawak mampu bina 26 buah jambatan yang sama panjang seperti Jambatan Batang Samarahan ⁽²⁾. Kita tengok nanti, adakah digunakan untuk pembangunan, ataupun untuk belanja kempen #pilihanraya 😏.

🟡 RON 95 – 1.63 (-0.03)
🟢 RON 97 – 1.93 (-0.03)
⚫️ Diesel – 1.67 (-0.05)

#hargapetrol

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/09/17/finally-petronas-pays-rm2-95-bln-to-sarawak-for-2019-sst
⁽²⁾ www.utusanborneo.com.my/2018/06/09/jambatan-batang-samarahan-dibuka-kepada-orang-ramai

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

12 September 2020, 9:45 am

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

Tak lama lagi siap kereta kena tuning, harapnya minggu depan sempat untuk buat Hari Malaysia drive. Saya plan nak ke Serian, tapi tak guna jalan highway. Saya nak cuba jalan jauh masuk hutan & kampung untuk ke Serian, nak tengok lepas 57 tahun, apa kemajuan yang Sarawak dapat dari segi kemudahan asas seperti jalan raya.

Cuma harap tak ada roadblock #MCO tiba², semalam dah dekat 200 kes baru #Covid19. #hargapetrol pun menurun sikit, ada yang nak join? 😁

🟡 RON 95 – 1.66 (-0.05)
🟢 RON 97 – 1.96 (-0.05)
⚫️ Diesel – 1.72 (-0.06)

#Petronas

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-2 September 2020 + risikan kereta baru Proton.

5 September 2020, 9:15 am

Harga petrol minggu ke-2 September 2020 + risikan kereta baru #Proton.

Proton X50 (bukan nama rasmi) sekali lagi dijumpai tengah dalam proses pandu uji di jalan raya. Dijangkakan akan dilancarkan dalam 1-2 bulan lagi ⁽¹⁾.

Proton Persona dan Iriz facelift pun sama juga ditemui tengah di test drive kat jalan raya, dengan memakai warna cat samaran. Model² ini pula dijangkakan dilancarkan tahun depan ⁽²⁾.

#Perodua D55L (juga bukan nama rasmi) pula, masih lagi belum ada berita bila #kereta ini akan dilancarkan, tapi ura² terkini menyatakan akan ditunda ke tahun depan ⁽³⁾.

Model yang dikatakan sambungan kepada Perodua Kembara itu adalah berasaskan model Daihatsu Rocky atau Toyota Raize, menggunakan enjin 1.0L dengan pengecas turbo. Sedangkan Nissan almari pun dah lancar semalam, Perodua belum lagi. Enjin sama 1L turbocharged, cuma output almari, eh, Almera 😅, lagi tinggi ⁽⁴⁾.

🟡 RON 95 – 1.71 (-0.01)
🟢 RON 97 – 2.01 (-0.01)
⚫️ Diesel – 1.78 (0.00)

#hargapetrol

⁽¹⁾ www.facebook.com/aurizn/photos/a.10156966215461080/10157433980846080
⁽²⁾ paultan.org/2020/09/04/spied-2021-proton-persona-and-iriz-facelift-new-styling-4at-and-active-crossover-variant-for-iriz
⁽³⁾ paultan.org/2020/08/14/perodua-d55l-suv-not-being-launched-this-year
⁽⁴⁾ paultan.org/2020/09/04/2020-nissan-almera-full-details-of-malaysian-spec-1-0-litre-turbo-3-variants-aeb-on-all-priced-from-rm8xk

Pin It Send

Harga petrol minggu pertama September 2020.

29 August 2020, 9:55 am

Harga petrol minggu pertama September 2020.

Jangan risau, jangan bingung, #hargapetrol naik mimit jak minggu depan 🤏🏻.

Sekarang masih belum dapat bawa #kereta berlombak ke Serian 🏎, masih tengah tunggu giliran untuk tuning 😅.

🟡 RON 95 – 1.72 (+0.01)
🟢 RON 97 – 2.02 (+0.01)
⚫️ Diesel – 1.78 (-0.02)

#Petronas

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-4 2020 + kalkulator petrol dah dikemaskini.

22 August 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 2020 + kalkulator petrol dah dikemaskini.

Ingatkan dah tak ada yang pakai web app ni, dah berbulan ada problem pada skrip untuk ambil data #hargapetrol dari website #Petronas. Rupa²nya layout website Petronas dah berubah, dah tak tunjuk harga terkini petrol lagi. Sebagai alternatif, saya ambil data dari paultan.org pula.

Nasib baik ada seorang pengguna yang komen kat blog bertanyakan pasal app kalkulator ni. App ni diletak kat website saya yang satu lagi. Bila saya check tengok² free hosting tu dah delete akaun saya 😢.

Lokasi baru untuk web app kalkulator petrol ini adalah 👉🏻 azwan082.my/app/petrol

🟡 RON 95 – 1.71 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.01 (+0.03)
⚫️ Diesel – 1.80 (-0.02)

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-3 Ogos 2020.

15 August 2020, 10:00 am

Harga petrol minggu ke-3 Ogos 2020.

Dalam gambar ialah #jalan Datuk Stephen Yong Link, berdekatan Kuching City Mall. Tapak pembinaan kat tepi jalan ni adalah stesen minyak #Petronas baru yang sedang dibina. Lokasi ni strategik sebab jalan inilah yang akan menyambungkan highway #PanBorneo arah dari Serian ke Bau. Ada jugak tempat untuk jadi pit stop untuk mereka yang nak ke Bau / Lundu / Sematan tanpa singgah di dalam bandaraya #Kuching.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.82 (+0.03)

#hargapetrol

Pin It Send